Новини 25 November 2022

  • 25 November 2022
  • 3.5k Преглеждания

Дадоха "зелена светлина" за изграждане на модерна инсталация за преработка на отпадъци
Инсталация за оползотворяване на Ер Ди Еф от битови отпадъци и производство на електрическа енергия може да бъде изградена край хасковското село Гарваново. Това стана ясно по време на днешната сесия, на която общинските съветници дадоха предварително съгласие за учредяване право на строеж. Според кмета на Хасково Станислав Дечев реализирането на проекта ще помогне за справяне с депонираните отпадъци, а общината ще придобие средства от имота.



Стартират процедури за изграждане на фотоволтаична централа край хасковското село Узунджово
Общинският съвет в Хасково даде зелена светлина и за още една инвестиция. Фотоволтаична централа ще бъде построена в землището на село Узунджово. Тя трябва да бъде разположена на 17 поземлени имота.



Отложиха делото за екстрадиция на турския полковник, издирван за убийство
Отложиха делото за екстрадиция на турския полковник Мустафа Левент Гьокташ, издирван в Турция за убийството на писател. Причина за това стана отсъствието на тримата му защитници. Следващото заседание е насрочено за 28-и ноември.


От другата седмица паркингът на ул. "Ком" става част от хасковската Синя зона
От другата седмица още един паркинг ще стане част от Синята зона на Хасково. Местата за престой се намират на ул. „Ком“, в близост до Военното окръжие. До скоро те бяха стопанисвани от частна фирма, но след изтичане на договора ще се поддържат от „Тролейбусен транспорт“.



Община Кърджали тегли 6 милиона лева заем от Централния бюджет на страната
Община Кърджали ще изтегли 6 милиона лева безлихвен заем от Централния бюджет на страната. Средствата трябва да се върнат до края на следващата година. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет.


Община Смолян ще проектира и изгради ски писта в рамките на града
Нова ски писта ще бъде проектирана и изградена в Смолян. Това става възможно, след като на свое заседание Общинският съвет одобри заделянето на 264 хиляди лева от капиталовите разходи. Средствата ще са за първия етап по изграждане на спортното съоръжение.



Стартира кампания "16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола"
156 души са преминали през консултативните центрове на фондация „Джендър перспективи“ от началото на годината до края на месец октомври. По повод Световния ден срещу насилието срещу жени, ще се проведе кампания, в която ще бъдат организирани различни инициативи, насочени към посегателството, основано на пола.



Хората със зрителни увреждания настояват за достъпна архитектурна среда
Хората със зрителни проблеми в региона на Кърджали настояват за достъпна архитектурна среда. Тази уязвима група от обществото ежедневно се сблъсква с редица трудности. Какви са те, вижте в следващия репортаж.



ХАС е разгледал близо 19 000 дела за последните 15 години
Близо 19 000 дела са разгледани в хасковския административен съд за 15 години, от създаването му досега. Това стана ясно на работна среща на тема „Административен съд – Хасково и Администрацията, гледаме в една посока – законосъобразност на административните актове“. В нея участваха представители на местни и регионални структури на изпълнителната власт.


Родопчани даряват за кладенци в Африка, инициаторът сега събира пари за покрив на училище
Шести кладенец с дарения от Родопите беше открит преди броени дни в Африка. Инициатор на дарителската кампания е Шукри Халилов от Рудозем. 44-годишният мъж редовно прави спонсорски акции за подпомагане на крайно
бедните хора в Нигерия, Кения и Уганда.


Награждават отличените в конкурса "Мисия будител 2022"
9 са отличените ученици в Националния конкурс за ораторско майсторство за деца „Мисия Будител – 2022“. Техните имена ще бъдат обявени утре в Регионалния исторически музей в Хасково, когато е церемонията по награждаването на победителите.


С шестиве и концерт ОУ"Климент Охридски" отбеляза патронния си празник
Основно училище „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник. Учениците се включиха в традиционното шествие, което стигна до сградата на читалище" Заря". В голямата зала на културното средище се проведе празничен концерт. Най-изявените ученици получиха награди.


Петима хасковлии с успехи в третия ден от ДП по вдигане на тежести
5 от 5 за хасковските щангисти в третия ден от Държавното първенство. Възпитаниците на Живко Архондев стигнаха до четири първи и едно второ място. Хасковлии спечелиха и две отборни купи.


"Саяна Хасково" приема "Левски"-Карлово
„Саяна Хасково“ приема „Левски“- Карлово в мач от последния кръг на есенния полусезон на Трета Югоизточна лига. Двубоят е в неделя от 14:30 часа.


Два мача от областната група ще се играят през уикенда в Хасково
Футбол през уикенда ще има и на стадион „Младост“. В събота „Хасково 1922“ приема „Свиленград“. Ден по-късно ОФК „Хасково“ е домакин на „Свиленград 1921“.



СКХГ "Аида" подготвя благотворителен концерт
Благотворителен концерт подготвя хасковският клуб по художествена гимнастика „Аида“. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на уреди за тренировки и трика за състезателките. Концертът е на 16 декември в зала „Дружба“.



Коментари

Гледайте също