В Златоград възродиха Празника на чевермето след 2-годишно прекъсване

  • 20:17, 9 May 2022
  • 1,716 Преглеждания

Стотици гости от цяла България и от съседна Гърция се събраха този уикенд в Златоград за Празника на чевермето. Той се възражда след 2-годишно прекъсване заради пандемията. Домакините демонстрираха как се приготвя родопско чеверме, имаше и богата фолклорна програма. Градският парк в Златоград се превърна в огромна пекарна на откритo. Там в продължение на часове се въртяха 80 чевермета. Дичо Кабаков е майсторът, който приготвяше месото. Той се занимава с това вече 40 години.
"С голямо желание върша тази работа, щото ми е мерак, но се иска много труд, изключително много труд. И зависи и от майсторите на подготвянето, зависи от хората, които въртят и от огъня зависи, и аз затуй постоянно наблюдавам и регулирам нещата, да може да не се изложим", сподели майсторът.
Печенето на агнетата беше съпроводено с изпълнение на гайдари, а десетки гости можеха да го наблюдават.
Мирослав Янчев - кмет на Златоград каза: "Трябва да си покажем гостоприемството, трябва да си покажем фолклора, традициите, носиите дори да си ги показваме, защото Родопа планина, както се казва, освен че е магнетична, има и за всички и сърце, и душа и песен. И това нещо трябва да се види от нашите гости".
С водено от гайдарите шествие готовите чевермета бяха пренесени до площада в центъра на Златоград. Фолклорната програма беше богата. В нея се включи и Николина Чакърдъкова. Тя сподели:
"Явно се усещаме, че започва новия живот, след всичко това, което преживяхме цели две години, аз виждам и днес хората тука. Наистина покрай Гергьовден се събуждаме за нов живот. Всичко е зелено, всичко е красиво и наистина съм много превъзбудена и щастлива".
Празникът в Златоград продължи чак до вечерта.

Коментари

Гледайте също