Работници от ТЕЦ „Марица 3“ излязоха на протест.

  • 20:56, 9 May 2022
  • 1,844 Преглеждания

С викове „Не убивайте енергетиката“ и „Искаме си работата“ около 300 работници от ТЕЦ Марица - 3 излязоха на протест. Хората настояват топлоцентрала да отвори отново след като дейността й бе спряна заради нарушения на законодателството и неизпълнения на наложени предписания. До там се стигна след като системно бяха засечени завишени норми на серен диксид във въздуха на Димитровград.

Юлиян Семерджиев – юрисконсулт на ТЕЦ „Марица-3“
„ Брутално ТЕЦ „Марица“ - 3 беше спрян като една показна пиар акция. Виждате всички вие – през последните няколко дни централата не работи, но за съжаление това, в което бяхме обвинени – че сме замърсител, за съжаление продължава да съществува като замърсяване. Единствено хората ще останат без работа!“, каза той.

Шествието достигна до околовръстния път от Димитровград за Стара Загора. Първоначално главната артерия бе затворена частично, а в последствие напълно. Недоволните останаха на пътно платно около половин час.

Георги Гочев – работник в ТЕЦ „Марица-3“
„Протестираме защото затвориха централата без никакви доказателства, без нищо.“

Мария Пройкова – работник в ТЕЦ „Марица-3“
„ Тука работят повече от 300 човека. Повечето от тях са предпенсионна възраст. Представете си, ако те не работят и не взимат пенсия, къде в нашия град ще си намерят работа? Просто няма къде. „

Иван Фералиев – работник
„ Целенасочена атака има и срещу нас и срещу енергетиката. В момента управляващите се мъчат по всякакъв начин да прекършат гръбнака на енергетиката и от там да останем зависими от абсолютно всичко. „

От ТЕЦ „Марица -3“ обжалваха решението за спиране пред работа пред Административния съд в Хасково. От там потвърдиха предварителната мярка. Жалба е входирана и във Върховния административен съд.

Юлиян Семерджиев – юрисконсулт на ТЕЦ „Марица-3“
Нашите загуби до момента само са около 12 млн. лв. За тази сума държавата ми се струва, че ще бъде осъдена, тъй като ще си предявим претенциите.

ТЕЦ-ът няма да работи до ремонтиране на горивната инсталация на предприятието, съобщиха от РИОСВ-Хасково :

Юлиян Семерджиев – юрисконсулт на ТЕЦ „Марица-3“

„ На нас дори не ни се разрешава да запалим пробно централата, за да констатираме това, което ще бъде извършено като ремонти. Предвижда ли се ремонт на тази инсталация? - Ремонти се правят постоянно. „

Междувременно екоминистърът Борислав Сандов съобщи, че ТЕЦ „Марица 3″ е бил затворен заради системно нарушение на нормите за чистота на атмосферния въздух, а в крайна сметка животът и здравето на хората са по-важни от функционирането на едно предприятието. Той уточни, че изцяло от оператора зависи да направи нужните нововъведения, ако сметне за необходимо да инвестира средства. Очаква се недоволството да се премести в София, където в четвъртък ще има нов протест пред Министерството на околната среда и водите.

Коментари

Гледайте също