Мистериите на остров Бали

Остров Бали е най-комерсиалното място в цяла Индонезия. Известен е с красивите си оризови тераси, храмове, изкуства, танци, рисуване и музика. Целият остров е ограден от коралови рифове. Плажовете, които са на юг са от бял пясък, докато тези на север са от черен. Тъй като островът е разположен на 8 градуса южно от Екватора, денят и нощта през цялото време на годината, са с продължителност 12 часа. Балийците вярват, че не са зависими от времето - като мерна единица и често казват, че това, което не свършиш в този живот, ще го довършиш в следващият. В студиото гостува професор Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет.

Женското здраве и стереотипите на обществото

Какво представляват стереотипите като феномен?Как те предопределят здравето ни? Как могат да бъдат преодолени, за не отключим едно или друго заболяване? Отговорите на тези въпроси търсим днес. В студиото гостува психотерапевтът Кремена Станилова.

Митовете в психотерапията

В съвременната наука за душата съществуват редица табута, които специалистите се опитват добросъвестно да не разбиват. Защото така диктуват учебниците и школите на най- прочутите имена в тази област. Днес обаче ще подложим на съмнение каноните в психотерапията и ще се опитаме да надникнем отвъд митовете. В студиото гостува психотерапевтът Иво Величков. Той е председател на Българската асоциация по хипноза.

Как се променя масовото мислене?

Как се изгражда манталитетът на „Новият човек“? Кое е онова в човекът, което го прави податлив на повлияване? Как интернет, киното, музиката, архитектурата и митовете ни влияят? Гост в този епизод на предаването е проф. Чавдар Христов, преподавател в Софийския университет „Климент Охридски“, факултет по журналистика масова комуникация.

Тайните на древните великани

Векове наред по целия свят се разказват легенди за гиганти. На каменна плоча шумерският владетел Гилгамеш е изобразен как дължи лъв. Анализ установява, че предвид размера на лъва, Гилгамеж трябва да е бил високо около четири метра. Описан е като герой и полубог, които притежава свръхчовешка сила. Той бил роден от богиня и цар-жрец. Еквиваленти на шумерския Гилгамеш има както в римската митология – Херкулес, така и в гръцката – Херакъл. В скандинавската култура съществуват легенди, според които човешката раса е създадена от ледения великан Имир. В разказите на индианците от югозападните райони на САЩ също присъстват гиганти- високи 3 метра, с огненочервени коси и бради. И българската народна памет пази сведения за великани - Крали Марко, Демир баба, Ерин Папа. За тези големи същества ще разговарям днес с моя гост Ирена Григорова. Тя е автор на поредицата „Мистичната България“ по бтв. Тя е и автор на книгата „Прастари времена“

Медицината на древните българи

Древните българи са имали задълбочени медицински познания. Те умеели да правят сложни хирургически операции. Сред тях и трепанации на черепа – с лечебна цел и ритуални. Много от церителните методи, използвани от българските жреци – колобри. Техен пряк наследник са богомилите, които са познавали лечебните свойства на билките, психотерапията и биоенерготерапията. В този епизод Ви предлагаме виртуално интервю с д-р Румен Стоилов.

Алхимията като състояние на съзнанието

Алхимията е тайна наука за преобразуване не само на металите, но и на човешкото съзнанието. По този начин личността се възвисява, а духът се обогатява. Лабораторията, в която се провеждат алхимичните опити е самият човек в цялост, а съдовете – това са тялото, определени органи и психични нагласи. Алхимия на съзнанието е система, която се базира на мъжката и женската енергия и на четирите елемента. Когато човек не осъзнава как работят мъжката и женската енергия, те лесно могат да бъдат блокирани и това води до всички нежелани ситуации в живота на всеки от нас. В студиото гостува Пламен Топузов, учител по личностно усъвършенстване.

Тайните на човешкия биокомпютър

Нашето тяло е съвършена биологична машина, в която душата се въплътява, за да може да реализира задачите си. В мозъка ни са записани програми. Задачата ни е да прогледнем и да станем като съвършените богомили и едновременно да живеем в двата свята. Защото, когато живеем само в единия, ние сме лесна жертва на манипулации и ставаме подвластни на силите на биологичната еволюция. А не на стремежа на душата към съвършенство. Властта не е законова концепция, а власт над ума и творческия процес. Човекът като конфигурация, представляваща биологично тяло и душа, въплътена в тяло, през целия жизнен път на планетата, изживява тежки противоречия между тези две начала – човешкото и животинското. Кой ще вземе връх – това е дилемата? В студиото гостува Александър Стойчев- езотерик и изследовател на българската духовна култура и история.

Видове енергийни защити

Всичко, което ни заобикаля, притежава вибрационно поле, което има свойството да зарежда с енергия или да я отнема. В студиото ни гостува Неда Терзиева, биоенерготерапевт.

Фалшивите смърти на Пушкин и Моцарт

Руски изследователи представиха невероятно любопитна хипотеза, която изглежда абсурдна, но е подплатена с логични доказателства. Според нея най-големият руски поет Александър Пушкин не е загинал в дуел, а инсценирал смъртта си, след което се прехвърлил във Франция и там се превъплътил във френския писател Александър Дюма. Не по-малко интересна е хипотезата за мнимата смърт на Моцарт. Имат ли реални основания тези версии? В студиото гостува журналистът Иван Тренев.

Търси в „Без формат“