Монашеството като път

В този епизод Ви предлагаме едно виртуално интервю с Тиен Чи, монашеското име на Николай Янков. След 12 години работа за американска IT компания, той решава да заживее в най-големия будистки мъжки манастир в Европа – Плъм Вилидж, който се намира в Южна Франция. Този център е основан от виетнамския дзен будист Тик Нят Хан и в него обитават 70 монаха. В близост се намират два женски манастира – единия на 3, другият на 30 километра.

История на македонския език

Народът ли избира на пише на своя македонски език или той е графична система, наложена административно, със заповед на комунистическото правителство? Каква е историята на македонския език? Кои са най-големите фалшификации на историческите факти? На тези въпроси търсим отговор днес. Разговаряме с писателката Мая Вапцарова.

Философия на нравствеността

Кой е най-важният морален урок, който трябва да научим? Кои са най-големите митове днес? Защо преподаването на физика върви ръка за ръка с разясняването на 7-те смъртни гряха? Това са част от въпросите, на които търсим отговорите днес. В студиото ни гостува учителят Теодосий Теодосиев.

Трагичните открития в науката

В този епизод ще разговаряме за учените, променили света. Обикновено се приема, че прогресивните умове имат щастлив живот – те съчетават работа и хоби и оставят имената си в човешката история. Галилей, Джордано Бруно, Тесла, Айнщайн, академик Дончо Костов, професор Яранов, Слава Севрюкова, Сергей Корольов- това са малка част от учените с трагична житейска съдба. В студиото гостува проф. Бойко Рангелов.

Кога си роден - родът говори

Каква информация за рода ни носи датата на нашето рождение? Какво означава, когато членовете в една и съща фамилия са родени на една и съща дата или на дати, много близко една до друга? Как сезонът, в който е родено детето, показва задачите на рода, в който то е дошло? На тези въпроси търсим отговор в този епизод. В студиото гостува родовият терапевт Аида Марковска.

Тайните на Източните Родопи

Какво ни казва скалната зоологическа градина край Кирково? Какви тайни крие водата и вкаменената гора край Момчилград? Какви истории разказват златните мини на Родопите? Това са част от отговорите, които търсим в този епизод. Наш събеседник е писателката Мая Вапцарова.

Тибетски будизъм или как да владееш кармата

Едно от най - важните учения в будистката традиция са Четирите благородни истини. Те обясняват причините за страданието и как да го победим. Пълното разбиране на тези истини слага край на цикъла от прераждания и довежда до Просветление. Пътят на освобождение се синтезира в осем стъпки и е известен още като Средния път. Днешният ми гост нарича Буда – първият професионален учен в света. Той се е обучавал в тибетски будизъм при Далай Лама. В студиото гостува проф. Александър Илиев.

Дарът на интелекта

Как се развива интелектът? Имат ли граници умствените ни възможности? Защо е нужно да избираме трудния път? Тези въпроси задаваме на нашия гост учителя Теодосий Теодосиев. Още през 1974г. в Казанлък моят гост създава национална школа по физика. Разработва собствен подход - “Методика за формиране на силов интелект”.

Места на силата

В този епизод надникваме в тайните на мистичните структури в Турция. Сред тях е Гьобекли тепе- едно от най-големите открития на съвременната археология. Разкритото – предимно кръгове и правоъгълници от масивни камъни, украсени с барелефи на глигани, лисици и газели – са най-старият известен храмов комплекс в света, който е на повече от 12 000. години. Какво е почитано там и къде са отишли хората – все още е загадка,но археолозите търсят отговорите. Ще говорим за град Ур- родното място на пророк Аврам и за самия него. За град Тарс, родното място на апостол Павел. Ще се пренесем до Немруд, където е погребан цар Антиох. Най-вероятно Вавилонската кула се е издигала близко до тази светиня. В студиото гостува д-р Румен Стоилов- езотерик, пътешественик, кардиолог и холистичен медик.

Еволюция на човечеството чрез тандемните двойки

Според Петър Дънов душите са излезли две по две от Бога. По думите му, човек преминава през 777 кардинални прераждания и 12 епохални, епохалните са тези, в които двете души се срещат на Земята и сътворяват заедно велики дела. За ясновидеца Едгар Кейси всеки от нас има множество сродни души, с които можем да изградим връзка. Съществуват и тези, че сродните души не се раждат, те се създават след поредица предизвикателства и трансформации. Във виртуалното студио гостува Елица Димова, историк и журналист, преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Търси в „Без формат“