Ученици от СУ“Отец Паисий“ в Кърджали направиха препис на „История славянобългарска“

  • 20:19, 10 May 2022
  • 1,647 Преглеждания

Мероприятието е посветено на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му за светец и навършването на 260 години от написването на първото възрожденско произведение на българската историография. Не е случаен и изборът на библиотеката, именно учениците от СУ“Отец Паисий“ да направят преписа на 158-те страници на „История славянобългарска“.

“Тя е написана в трудни за нашия народ времена, за да запали огънчето в душите на на народа и нашите деца“, посочи Галя Настева завеждащ отдел в Регионална библиотека „Никола Вапцаров“.

“Щастлива съм, че „История славянобългарска“ влезе в 150 дома на кърджалийци, всяко дете с по една страничка. Когато малките ученици не се справяха, по-големите им помогнаха“, обясни заместник-директорът на СУ“Отец Паисий“ и учител по история Мариана Василева.

Един от активните участници в преписването е десетокласничката Моника Добрикова.

“Беше изключително трудно, уморително, но в същото време и приятна задача. За мен бе чест да участвам в нея и мисля в бъдеще да успея да препиша цялата история“.

Събраните преписи ще бъдат обработени и издадени под формата на електронен сборник. Самото училище също има идея да издаде свой вариант на преписите. За старанието, днес, всяко дете получи безплатен едногодишен абонамент в Регионална библиотека “Никола Вапцаров“.


Коментари

Гледайте също