Награди за най-добър слънчев часовник раздадоха в Астрономическа обсерватория и планетаруим "Джордано Бруно" в Димитровград.

  • 21:40, 11 May 2022
  • 2.6k Преглеждания

Награди за най-добър слънчев часовник раздадоха в Астрономическа обсерватория и планетаруим "Джордано Бруно" в Димитровград.


Ученици от десетки школи в Димитровградска област се включиха в конкурса за най-добър слънчев часовник обявен от местната обсерватория. Журито бе председателствано от нейният директор Димитър Кокотанеков.


Димитър Кокотанеков – Директор на Астрономическа обсерватория и планетаруим"Джордано Бруно" – Димитровград.: Може би не може да си представите, но по-голята част от човешката история е преминала в измерване на времето по слънцето. Едва от 400 години ние имаме друг начин за измерване на времето свързан с механичните часовници.


Имаше три възрастови групи и съответно три първи награди. Призът в категория до 5 ти клас бе грабнат от Вероника Трифонова. В следващата възрастова група победител бе Константин Стоянов в 6 ти клас. При най-големите победи Иван Нечев в 10 клас от езикова гимназия „Иван Богоров“


Иван Нечев: "Създадох комбинирания слънчев часовник за 3 дена. Той представлява едновременно вертикален, хоризонтален, от господин Кокотанеков разбрах, че също и екваториален."


Антоанета Шаркова: "Антоанета Шаркова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в община Димитровград:


 „Утре и другия ден, утре е официалното честване от 13: 30 в зала „Гросето“ с участието на всички обсерватории в страната и официални лица.


На следващия ден събитията завършват със семинар на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – минало и бъдеще.



Коментари

Гледайте също